Een kwestie van geluk – deel 1


De vakantie waarin ik vooral niets hoefde heeft veel inspiratie opgeleverd en dat komt grotendeels door het boek dat ik heb gelezen (terwijl ik van terrasje naar terrasje slenterde): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brene Brown.

Brene Brown benadert het onderwerp van geluk en van onder meer kwetsbaarheid met een wetenschappelijke blik. Ze is vooral onderzoekster en was nieuwsgierig naar wat mensen beweegt in geluk en ongeluk. Uit de ontelbare interviews en gesprekken die ze over dit onderwerp voerde, haalde ze drie belangrijke lessen.

Waarschuwing vooraf ? 

brushmeetspaper-happinessisaninsidejob-1Ik schrijf graag en vaak over geluk, over balans, over de kracht in jezelf vinden en hoe je de kunst van het genieten steeds meer onder de knie kunt krijgen.

Brene Brown schrijft hele interessante dingen in dat kader, berg je maar, dit boek zal zeker voor nog een aantal blogs de basis vormen maar vooral omdat ik werkelijk denk dat iedereen die hierover leest en leert er iets aan kan hebben.

Maar mocht je niet geïnteresseerd zijn in geluk en vooral als je niet gelooft dat je daarin zelf iets in kunt doen, dan kan je maar beter niet verder lezen ?

Brene leerde (onder meer) deze drie belangrijke lessen over geluk:

Les 1.
Geluk is een kwestie van hele gewone, alledaagse momenten. Mensen die steeds maar bezig zijn met meer, met het najagen van vuurwerk en grootse, bijzondere dromen, die lopen de gewone geluksmomenten mis.

De neiging is al snel dat je de wereld moet rondreizen, het meeste geld moet verdienen of de eerste prijs moet veroveren. Ik merk dat zelf ook, dat ik grootse inzichten en vuurwerk verwacht maar dat de gelukkigste momenten vaak heel anders zijn. Het zijn juist de gewone geluksmomenten, die dingen die meestal helemaal niet op Facebook verschijnen, dat zijn de dingen die mensen noemen als de mooiste momenten die ze hebben meegemaakt. Denk aan de slappe lach met een lieve vriendin, een kind dat heerlijk ligt te slapen of de spontane knuffel van je geliefde.

Les 2.
Wees dankbaar voor wat je hebt. Wees dankbaar zonder belemmeringen of twijfels en vergelijk jezelf niet steeds met anderen.

Dit is iets anders dan berusten in wat je hebt en dat je niet meer mag dromen over iets dat je graag zou willen. Het gaat erom dat je je heel bewust bent van wat er al is en daar gelukkig en dankbaar voor bent.

En voel je ook niet schuldig over wat je wel hebt. Mensen die minder hebben, hebben geen baat bij het feit dat jij jezelf niet toestaat om te genieten van jouw geluk, mensen ervaren dat juist zelfs eerder als ondankbaar en respectloos. Wees dus oprecht en grenzeloos dankbaar en geniet!

Les 3.
Laat het geluk je niet door de vingers glippen omdat je te veel gefocust bent op wat er allemaal mis kan gaan.

In het onderzoek dat Brene Brown uitvoerde kwam ze vrijwel bij iedereen een fenomeen van angst en kwetsbaarheid tegen, juist in de momenten van geluk.

Ontzettend veel mensen blijken juist in gelukkige momenten zo ontzettend bang te zijn om dat wat hen zoveel geluk brengt, weer kwijt te raken.

Een stel dat een kind verwacht is zo blij en gelukkig maar maakt zich tegelijk zoveel zorgen over of alles wel goed gaat dat ze bijna niet durven genieten. Iemand die ontzettend blij is met een nieuwe stap op het werk, bedenkt direct wat er allemaal kan gebeuren waardoor hij of zij juist ontslagen zal worden. Of een ander is hevig verliefd en blij maar kan niet stoppen met denken dat de liefde weer zal verdwijnen en dat hij of zij verlaten zal worden.

Om werkelijk gelukkig te kunnen zijn blijk je dus vooral ontzettend veel moed nodig te hebben omdat je je juist dan vaak heel kwetsbaarkunt voelen. Grenzeloos gelukkig zijn betekent dus dat je, ondanks dat je weet dat er wellicht iets kan gebeuren waardoor het er niet meer is, vol overgave in het moment leeft. Dat betekent dus dat je echt van het moment moet genieten zonder bezig te zijn met toekomst en verleden, het enige dat je zeker weet is hoe het hier en nu, op dit moment is. Lukt dat, dan heb je een belangrijke sleutel tot een werkelijk geluksgevoel zonder beperkingen.

Eerder maakte in een vlog over een ander boek: Top 5 regres of the dying: je kijkt hem hier.

In het najaar geef ik 4 workshops, de eerste is op 29 september. Wil je van een helder plan nu eindelijk eens wél resultaat zien? Meld je dan via www.vitamaz.nl aan voor de workshop!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders