Ik weet niet wat ik wil - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Ik weet niet wat ik wil

Ik-Weet-Niet-Wat-Ik-WilIs dat iets dat jij wel eens tegen jezelf hebt gezegd? Dan heb ik nieuws voor je, het is onzin en je weet zeker wel wat je wilt alleen sta je het jezelf niet toe.

Zo. Denk daar maar eens heel even over na. 🙂

Als je na het bovenstaande doorleest dan durf ik aan te nemen dat ik je wel een beetje verder mag uitdagen.

Misschien wil je eigenlijk weer gaan studeren maar vind je dat dat niet kan omdat je dan minder tijd hebt voor je gezin. Misschien ben je arts of leraar wat beroepen zijn waarvan men vaak denkt dat je dat voor de rest van je leven moet blijven ook al wil je eigenlijk iets heel anders. Wat bescherm je door te blijven zeggen dat je niet weet wat je wilt?

Als jij verder durft te kijken, probeer dan eens de volgende stappen uit. Ik ben benieuwd of je daarna nog steeds gelooft dat je niet weet wat je wilt.

  1. Zit een tijdje met jezelf. Neem de tijd voor een flinke wandeling alleen, doe een ontspanningsmeditatie of staar simpelweg een tijdje voor jezelf uit. Doe dit in ieder geval een uur lang. Ja, dat kan heel oncomfortabel voelen en ja dat is normaal en okee. Kijk of je ondanks het oncomfortabele gevoel kunt blijven zitten/ lopen/ staren.
  2. Als je stap 1 een paar keer hebt gedaan, bijvoorbeeld 1 a 2 keer gedurende 2 weken. Ga je schrijven. Bij voorkeur doe je dat vroeg in de ochtend (voordat de dag begint, je telefoon aan gaat en er van alles moet) of vlak voor het slapen gaan. Je schrijft alles wat er maar naar boven komt, het maakt niet uit wat. Ook als dat de boodschappen van de week zijn, dan schrijf je dat op. Je schrijft en schrijft en als je dat een minuut of 20 hebt gedaan (langer mag altijd) verfrommel je de blaadjes en gooi je het weg. Klaar voor de dag (of nacht).
  3. Als het schrijven een aantal keer is gelukt, dan ga je dezelfde schrijfopdracht doen met de vraag ‘wat wens ik voor mezelf?’. Misschien komt er nog steeds het boodschappenlijstje van de week uit, helemaal prima. Misschien komen er langzaam wat fragmenten van jouw wensen uit je pen. Je kunt nog steeds het schrijfwerk verfrommelen en weggooien, als er dingen zijn die je wilt bewaren noteer je die voor jezelf op een ander blaadje/ andere plek. Zodra er wat concretere wensen naar voren komen, kan je dezelfde schrijfopdracht doen met vragen rond die ideeën: hoe zou dat er uit zien? Wat brengt me dat? Wat lijkt me spannend? Wat houdt me tegen? Wat maakt het belangrijk? Wat maakt het mooi en leuk?
  4. Als er nog niets is uitgekomen stel jezelf dan eens deze vraag: wie zou je zijn en wat zou je doen als je wel zou weten wat je wilde?

Het zijn meestal de overtuigingen van wat je moet zijn of wat je niet mag wensen voor jezelf die je tegenhouden. Door te zeggen dat je het niet weet hoef je er niets mee. Je beschermt jezelf door te blijven geloven dat je niet weet wat je wilt.

Weet ook dat het heel natuurlijk is om te willen blijven bij het oude. En besef tegelijkertijd dat de beren op de weg meestal geen onoverkomelijke beren zijn en je dus wel degelijk jouw dromen waar kunt maken.

Dit is natuurlijk nog maar een tipje van de sluier van de hele speurtocht naar jouw nieuwe stap, jouw echte verlangen. Nieuwsgierig om hier echt mee aan de slag te gaan? Meld je aan voor de volgende ronde van Weten Wat je Wilt in 1 week.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders