De keuze is reuze - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

De keuze is reuze

Keuze-Is-ReuzeOf.., is dat wel zo?

We leven in een tijdperk en op een plek waarin we zoveel te kiezen hebben. Wat je wilt doen qua werk, waar en hoe je wilt wonen en met wie. Nog niet eens zo lang geleden (en nog steeds op zoveel plekken in de wereld) was het helemaal niet zo gewoon dat je zelf kon kiezen wat je wilde doen qua werk, met wie je een relatie aan wilde gaan of hoe je je wilde kleden.

Wat een mogelijkheden biedt het leven tegenwoordig, zeker als je in Nederland bent geboren (en ja, grote kans dat als jij dit leest, je je in een enorm bevoorrechte positie begeeft, waarschijnlijk meer dan je je beseft).

Maar er is zeker ook een keerzijde aan al die mogelijkheden. Want hoe kies je het juiste als er zo veel opties zijn? Hoe weet je of dat de juiste keuze is? Waarop moet je je keuze eigenlijk baseren? En waarop vooral niet?

De manier waarop we vaak te werk gaan als er een keuze gemaakt moet worden, is door te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dat lijkt logisch maar dat is echt de meest onverstandige manier om de starten. Het leidt er te vaak toe dat je kiest wat op papier goed lijkt maar weinig te maken heeft met dat waar jij echt warm voor loopt. Dat waarvan jouw hart sneller gaat kloppen, je vlinders in je buik krijgt. En dat is nou precies het gevoel dat een goede keuze met zich meebrengt. Misschien een beetje spanning maar wel van die spanning die je hebt als je iets heel leuk vindt en je niet kunt wachten tot je kunt starten of het van de daken mag schreeuwen.

Als je voor een keuze staat of er komt een verandering aan dan is het dus vooral zaak om eerst bij jezelf te raden te gaan. Waar word jij blij van? Wat trekt alle energie uit je weg en wat maakt je juist vol enthousiast? Wat zijn omstandigheden waarin jij je het beste voelt en wat vind je niet zo prettig? Hoe ziet jouw ideale keuze of situatie er uit?

Pas als je dat enigszins helder hebt voor jezelf kan je eens rondkijken naar de mogelijkheden en kansen die zich aandienen. En die leg je dan langs jouw wensenlijst. Kies je namelijk op basis daarvan, dan zal je veel makkelijker tot een keuze komen die je echt goed past. Er is maar een keuze de beste voor jou en die maak je vanuit jouw wensen en behoeften.

Een superhandige tool is om jouw eigen kernwaarden vast te stellen. Ik noem die ook wel het boodschappenlijstje voor je leven. Die kernwaarden maken elke keuze in je leven een heel stuk makkelijker. In drie eenvoudige stappen kan je jouw kernwaarden vinden, download ze hier en begin direct.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders