Een mooi staaltje zelfbedrog - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Een mooi staaltje zelfbedrog

Heb je wel eens een leugentje moeten vertellen? Gewoon, niets ernstigs maar bijvoorbeeld omdat je iets nog niet wilde delen of omdat je van een ander nog niet vertellen mocht? Of misschien heb je vroeger wel eens een beetje aangedikt dat je ziek was omdat je gewoonweg niet naar school wilde die dag. En heb je ook wel eens gemerkt dat je, hoe overtuigender je jouw leugen vertelde, des te meer je er zelf ook in begon te geloven? Je had zo’n vreselijke hoofdpijn of was zo misselijk dat je echt niet naar school kon en prompt begon je je echt een beetje misselijk te voelen, kreeg je hoofdpijn en dacht je, misschien ben ik inderdaad wel een beetje ziek..

Herkenbaar? Je begrijpt het al, hier is weer je fantastische brein aan het werk. Een staaltje u vraagt, wij draaien. Hoe vaker jij jouw leugentje vertelt en hoe overtuigender jij probeert te zijn, des te meer jij jezelf in feite ook moet overtuigen, en je brein gaat dan aan de slag, het zal wel waar zijn dan, we zullen maar aansluiten bij wat er gevraagd wordt.

Het is goed om je te realiseren dat dit met alle vaak gedachte gedachten gebeurt. Als jij dus vaak hoort en vooral zelf ook denkt, dan gaat je brein meewerken om dit idee te bevestigen, dat is wat je vraagt nietwaar? Als je vaak denkt dat je niet leuk genoeg, goed genoeg of slim genoeg bent, dan begint dit steeds meer de waarheid te worden. Je raakt er helemaal van overtuigd; een overtuiging is namelijk niet meer dan een gedachte die je heel vaak denkt. Welke negatieve gedachte over jezelf heb jij zo vaak gedacht dat je het als waarheid bent gaan beschouwen? Hoog tijd om daar eens grote vraagtekens bij te plaatsen!

En de moraal van het verhaal is natuurlijk ook dat als je jouw negatieve gedachten als waarheid kunt gaan beschouwen, dan werkt dat hetzelfde bij positieve, helpende gedachten. Misschien kan je eens oefenen met helpende, steunende gedachten. Denk ze bewust heel vaak, stel jezelf iedere ochtend de vraag, ik ben benieuwd hoe ik vandaag weer te zien krijg dat dat waar is –je zult merken dat je brein hier bewijzen voor gaat zoeken- en je zal steeds meer overtuigd raken van dit feit. Begin met een overtuiging die niet te ver van je af staat maar experimenteer er vooral lekker op los!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders