Eerst zien dan geloven, een veel gehoorde uitdrukking - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Eerst zien dan geloven

Eerst zien dan geloven Eerst zien dan geloven, een veel gehoorde en ook door mijzelf gebruikte uitdrukking. En niet alleen dat, hoe vaker ik hem heb gebruikt des te meer hij als overtuiging naar binnen is geslopen. De laatste jaren ben ik er echter achter gekomen dat deze ‘waarheid’ helemaal niet klopt.

 

Een overtuiging is eigenlijk een gedachte die zich in je systeem heeft genesteld als waarheid. Overtuigingen zijn echter niet gelijk aan de waarheid. Het zijn gedachten die je heel vaak hebt gedacht waardoor hij zo bekend is gaan voelen en het uiteindelijk de waarheid lijkt te zijn.

 

Eigenlijk doen we allemaal continu aan waarheidsvinding. Alleen dan niet als een wetenschapper gebaseerd op feiten en cijfers. We hebben onze ideeën en overtuigingen waarmee je hersenen automatisch alle zaken naar de oppervlakte brengen die die ideeën en overtuigingen bevestigen.

Dit werkt heel letterlijk. Heb jij altijd pech als je op de fiets zit omdat het altijd regent? Welnee, je bent je er gewoon veel meer van bewust wanneer het regent als jij fietst omdat je bent gaan geloven dat het altijd regent als jij fietst. Je hersenen slaan aan als het weer eens zover is. Ze slaan veel minder aan als je fietst met prima weer. Je denkt namelijk niet automatisch hee, ik heb het fout! Pas als je je bewust bent van die gedachtekronkel en je besluit eens te gaan letten op momenten dat je bij mooi weer op de fiets zit, merk je dat die oude waarheid, lang zo waar niet is.

 

En nu weer even terug naar het ‘eerst zien dan geloven’ bovenstaande is dus eigenlijk andersom waar; als je iets gelooft wordt het waarheid. Mmm, dat is interessant! Want dat betekent dat als ik geloof dat ik iets kan bereiken, regelen of doen, dan zou het zomaar eens de waarheid kunnen worden! Kijk en dan wordt het leuk als je het mij vraagt.

Een gedachte van de wereld rondreizen vinden veel mensen geen realiteit, je weet natuurlijk dat het kan maar misschien ben je er van overtuigd dat jouw realiteit (ander woord voor jouw waarheid) zo is dat een wereldreis voor jou niet haalbaar is. Think again my friend, als jij dit wil en je gaat het je inbeelden, hoe je aan het reizen bent, waar je naar toe gaat, met wie je daar bent, dan wordt het al een stukje meer werkelijkheid.

 

Een leuke oefening om dit eens uit te testen voor jezelf; Oefen eens met een nieuwe gedachte, iets waarvan je nu denkt dat dat niet voor jou is weggelegd maar eigenlijk graag zou willen. Bijvoorbeeld “ik kan op wereldreis gaan”. Wedden dat je, als je een beetje speelt met die gedachte, je allerlei ideeën krijgt over waar je naar toe gaat, hoe, wanneer. Voeg daar een gevoel aan toe zoals ‘ik voel me heerlijk vrij en vrolijk’ en je zult zien dat de waarheid gaat veranderen, die wereldreis die nooit voor jou was weggelegd, wordt opeens een mogelijkheid. Dit kan je doen met allerlei ‘waarheden’, test het maar eens!

 

Kortom; Eerst geloven en dan zal je het zien!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders