Is 24 uur kort of lang? - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Is 24 uur kort of lang?

Is 24 uur kort of lang? Veel mensen zijn op dit moment lekker op vakantie. Heerlijk, dat even niets hoeven, leuke dingen ondernemen en tijd voor jezelf. Maar wat is nou toch die magie die je voelt in de vakantie? En waarom is dat er niet in je dagelijkse leven?

Zelf merk ik dat de magie van vakantie grotendeels zit in één belangrijk element: je bent uit je routine. In het dagelijks leven zitten we in een routine met eigenlijk maar twee soorten dagen, de dagen dat je werkt en de dagen die je niet werkt.

De dagen waarop je werkt zien er om en nabij hetzelfde uit. Je staat op, kleedt je aan, gaat naar je werk, doet je taak, gaat weer naar huis en rond daar de dag weer af. Ook als je onregelmatig of niet fulltime werkt en ook op de dagen dat je vrij bent, zit je zeer waarschijnlijk in een soort van routine. En daar is ook niets mis mee want een ritme is wel zo prettig. Maar dan die magie van vakantie.

In de vakantie ga je uit de routine, de voorspelbaarheid is opeens weg. Waar de dagen in je routine om lijken te vliegen, zijn je dagen nu verrassend en nieuw. Juist dat nieuwe maakt dat het lijkt alsof je veel meer doet op een dag. Het lijkt wel of 24 uur op vakantie veel langer duurt dan 24 uur in het dagelijks leven. Ik merk zelfs dat 24 uur aan het begin van de vakantie altijd langer lijken dan de dagen tegen het eind van de vakantie. Vreemd fenomeen toch eigenlijk.

Als er veel nieuwe dingen te ontdekken zijn ben je meestal veel bewuster, je aandacht wordt helemaal naar het ‘nu’ getrokken en je ervaart dingen die je veel meer bij blijven. Dat maakt vakantie altijd zo’n bijzondere tijd. Wil niet zeggen dat je steeds maar op avontuur moet en nieuwe dingen moet doen tijdens je vakantie, juist ook luieren, een beetje dagdromen en een boek lezen doen wonderen voor het vergeten van de tijd en vertragen. Ik zou zeggen geniet maar lekker van veel routine-loos luieren deze zomer!

 

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders