Dooddoener - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Dooddoener

Laat je angst om dood te gaan je niet tegenhouden om werkelijk te leven. Juist, letterlijk en figuurlijk een echte dooddoener. En laat hem nu eens goed op je inwerken.

Nee leuk is het misschien niet maar ik zal je uitleggen waarom dit wel eens een heel goed levensmotto zou kunnen zijn.

Wist je dat mensen makkelijker in beweging komen door pijn en frustratie en vele malen minder door een wens of hoop. Hoe dom is dat kan je denken. Ik heb het al eerder genoemd; ons systeem is ingericht op overleven en veiligheid. Hierdoor is al ons denken en doen, dat grotendeels geautomatiseerd is en vooral blij wordt van herhaling, bekend en veilig. Kortom, standje overleven.

Hoe ziet dat er nu uit in je dagelijks leven? Stel je hebt een aardige baan maar bent niet meer super enthousiast. Eigenlijk zou je best iets anders willen maar zet niet echt stappen om daadwerkelijk verandering aan te brengen. Eigenlijk gek want je zou best iets nieuws willen. Je komt simpelweg niet zomaar in beweging omdat jouw lijf en brein vooral groen licht geeft voor bekend, veilig en geautomatiseerd en vooral op rood staat als het om verandering en onbekende zaken gaat. Helemaal niet zo gek dus.

Maar nou is dat systeem gewoon toe aan een update, het weet niet dat wij in een welvarende situatie zitten met keuzes en ontwikkelingsmogelijkheden waar je helemaal niet dood aan gaat. Je zult dus bewust moeten kiezen en actie moeten ondernemen, voorbij je eerste angst en twijfel.

Als je dit nu weet, dan is het hopelijk een stuk makkelijker om je angst je niet tegen te laten houden. Ik zeg niet dat je meteen moet bungeejumpen, emigreren of je huis te koop moet zetten. Je kunt meer leven en minder angst ook in de alledaagse dingen uitproberen. Ga eens koffie drinken met die oud-collega die wel een stap heeft gezet in zijn loopbaan. Vraag die vriendin eens mee te gaan naar een cursus die je stiekem altijd al had willen doen.

Een beetje meer leven in je leven is niet iets om wakker van te liggen, lig liever wakker van te weinig leven tijdens je leven uit angst voor het onbekende of voor de dood. En misschien wist je het al, die laatste gaat je uiteindelijk toch een keer de hand schudden, dan kan je maar beter goed hebben geleefd totdat hij komt nietwaar?

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders