Toen bleek er voor mijn oplossing helemaal geen probleem te zijn! - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Toen bleek er voor mijn oplossing helemaal geen probleem te zijn!

Bovenstaande Loesje quote kwam ik laatst tegen. Grappig en ja, ook erg waar..

In een eerdere blog schreef ik al over problemen die in werkelijkheid oplossingen zijn. Wat heb je aan jouw probleem? Wat beschermt het en wat brengt het je?

Grizzly Bear (Ursus arctos horribilis)

Problemen vinden vaak hun oorsprong in angst. Misschien maak je je zorgen dat er iets ergs zou kunnen gebeuren of denk je steeds aan dingen die ooit zijn gebeurd.

Maar is iets werkelijk een probleem of een bedreiging? Of zie je beren op de weg die er misschien kunnen zijn maar misschien ook helemaal niet?

Of iets nu wel of niet kan gebeuren, in beide gevallen helpt het je niets om je steeds maar druk te maken over zaken waarvan je niet weet of ze zullen gebeuren. Je focust je in feite op verzonnen situaties.

Natuurlijk zijn er zaken waar je je heel terecht druk over maakt. Als je gezondheidsproblemen hebt die je leven beïnvloeden, of er staat iets te gebeuren dat moeilijk is, dat is natuurlijk heel reëel. Maar we maken ons vaker druk over verzonnen beren dan over echte.

Vraag jezelf de volgende keer als je aan het malen bent dus eens af:

1. Is het echt waar? Gebeurt dit werkelijk of gaat dit werkelijk gebeuren?

2. Weet je dat echt heel zeker? Echt 100%?

Stel nu dat je je zorgen maakt over iets waarvan je je nu realiseert dat het niet echt waar is, of in ieder geval niet erg waarschijnlijk. Dan ben je nog niet per se direct af van je angst of twijfels. Kan het zijn dat die angst of die zorgen je iets willen vertellen?

Bijvoorbeeld: Als je je heel drukt maakt dat de wereld vergaat, en nee, dat weten we niet 100% zeker, dan kan het misschien zijn dat je bang bent dat je niet die dingen hebt kunnen doen die altijd al wilde doen. Wat vertelt dat? Dat kan je vertellen dat je nog wat te doen hebt om jouw dromen werkelijkheid te maken. Of misschien maak je je zorgen om je kinderen. Kan het zijn dat dat iets aangeeft over of je tevreden bent met het contact dat je met hen hebt, of de tijd en aandacht die je aan hen kan besteden? Misschien zegt het dat je eigenlijk diep van binnen een andere indeling wilt maken tussen werk en privé of tijd voor jezelf en het gezin. En zo zijn er veel meer dingen die angsten en zorgen je vertellen. Ze zijn er echt niet om je lastig te vallen maar ze willen je iets zeggen.

Om er achter te komen wat het is dat je angsten je vertellen, kan je jezelf, na die eerste twee vragen, deze vragen stellen:

3. Welke overtuiging zit er in mijn angst verborgen (“als ik dit wel/niet doe dan…”), wat vind ik eigenlijk dat er niet goed gaat?

4. Hoe zou ik het het allerliefste zien? Waar wil ik meer of minder van?

Het is goed mogelijk dat je na het beantwoorden steeds weer nieuwe beren op de weg ziet. Blijf die beren steeds bevragen, net zolang tot je de kern te pakken hebt. Je zult zien dat je heel veel informatie krijgt over wat je te doen hebt.

Kom je er niet helemaal uit? Raak je verstrikt in je eigen beren? Geen paniek, jouw talent voor complex denken is heel normaal en vast bruikbaar in veel situaties. Maar vraag in dat geval eens iemand anders om de vragen aan je te stellen. Hij of zij zit niet in jouw hoofd en hoeft niet te dealen met al die beren en is dus goed in staat om de beren uit te dagen.

Succes!

PS Byron Katie schreef een prachtig boek over 4 vragen die je leven kunnen veranderen. Zie ook http://www.thework.com/sites/thework/nederlands

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders