Allergisch voor je schoonmoeder - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Allergisch voor je schoonmoeder

Waarom erger je je enorm aan die ene collega? Of waarom haalt je schoonmoeder het bloed onder je nagels vandaan? Misschien ben je letterlijk allergisch voor ze!

Waarschijnlijk ken je het idee wel dat iedereen kwaliteiten en valkuilen heeft. Bijvoorbeeld: jij bent een zorgzaam type, je zorgt goed voor anderen, weet snel wat een ander nodig heeft en stuurt altijd een kaartje of neemt een bloemetje mee. Kortom, jouw kwaliteitis ‘zorgzaam’ zijn.

Aan elke kwaliteit zit echter ook een keerzijde, als je ‘te veel van het goede’ laat zien, zit je in je valkuil. Dan wordt jouw zorgzaamheid bijvoorbeeld dat je je teveel met anderen bemoeit of dat je jezelf wegcijfert in het zorgen voor anderen.

Waar je wat meer van mag leren is beter voor jezelf opkomen of meer je eigen gang gaan. Dat wat je te leren hebt wordt ook wel je uitdaging genoemd. Dat is dus een eigenschap die je zelf niet zo erg hebt maar waar je wel iets meer van zou willen hebben en vaak bewonderd in anderen.

Maar, en nu komt het, daar waar een ander te veel van zijn goede eigenschap laat zien, dat wat jouw uitdaging is, daar zit jouw allergie. Iemand die namelijk goed voor zichzelf opkomt of goed kan loslaten (dat wat jij wat meer wilde leren weet je nog?) diegene kan daar ook in doorschieten: als hij/zij teveel van het goede laat zien dan komt diegene zeer waarschijnlijk vol in jouw allergie-zone terecht: bijvoorbeeld geen rekening houden met anderen of volledig over je heen walsen.

Ken je zo iemand, iemand die altijd vol in jouw allergie-zone zit? Gefeliciteerd, dan kan je namelijk ook iets van diegene leren. Ja, ik weet het, dat is nogal irritant om te horen. Maar denk er maar eens over na. Iemand die in jouw allergie-zone zit, laat zichzelf vanuit zijn of haar valkuil aan je zien. Maar bij die valkuil hoort dus ook altijd een kwaliteit en vaak is dat een kwaliteit waar jij iets van kan leren.

Maar ook als je er niets van wilt weten kan dit inzicht je helpen. De ander is uiteindelijk ook gewoon een mens, met valkuilen en zeker ook met kwaliteiten. Zodra je doorhebt dat die irritante collega vanuit zijn valkuil werkt weet je dat het niet echt met jou te maken heeft en zie je misschien meer dat hij ook zo zijn kwaliteiten heeft. En wie weet ben je nu net iets minder allergisch voor je schoonmoeder!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders