Jezelf veranderen werkt niet - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Jezelf veranderen werkt niet

Pak een willekeurig coach- of managementboek en je zult tips krijgen over hoe je jezelf kunt veranderen. Slecht nieuws (of misschien is het wel goed nieuws); jezelf veranderen kan eigenlijk niet.
Je denkt misschien dat je vooral dingen doet die je hebt gekozen, dat je zelf hebt besloten hoe je leven eruit moet zien en dat je daarmee je leven invult zoals jij wilt. Het spijt me maar dit is toch echt een illusie.
Zo’n beetje 95% van alles wat je doet, zijn onbewuste, geautomatiseerde handelingen.. Wat?? Ja echt.. Slechts 5% is bewust, gepland gedrag. Is dat erg? Zeker niet, sterker nog, het maakt het alledaagse leven een heel stuk gemakkelijker. Je hoeft niet na te denken wat je moet doen als de wekker gaat. Ga maar na, je zal zonder al te veel nadenken begrijpen wat er moet gebeuren: opstaan, douchen, aankleden, tandenpoetsen, ontbijten, naar je werk gaan, en alle handelingen die daarbij komen kijken voer je min of meer op automatische piloot uit nietwaar?
Tot zover helemaal prima natuurlijk, het scheelt je een hoop tijd en energie als je hier allemaal niet over na hoeft te denken.
De grote maar is wanneer je iets wilt veranderen. Zeg een gewoonte zoals te lang voor de televisie blijven hangen terwijl je eigenlijk op tijd naar bed wilt gaan, te vaak de auto pakken terwijl je meer wilt fietsen of toch weer die vette snack eten terwijl je voor gezond zou gaan.. Zoiets eenvoudigs zou toch ongelooflijk simpel moeten zijn om te veranderen?
Nou niet dus, je systeem werkt dus grotendeels geautomatiseerd, en simpelweg wilskracht inzetten en besluiten om iets anders te doen werkt niet zomaar. Jezelf willenveranderen leidt dus niet automatisch tot het slagen van de verandering.
Maar wat doe je dan als je dingen anders wilt?
Help jouw brein om een gewenste verandering toe te passen door dat geautomatiseerde systeem voor te bereiden. Dat doe je zo:
  1. Bedenk wat je wilt bereiken (vaker de trap nemen op je werk).
  2. Bedenk welke voordelen je daarvan ondervindt (een tevreden en fit gevoel).
  3. Bereid jezelf vervolgens voor door de situatie helemaal voor te stellen; “zodra ik binnen kom loop ik direct rechts naar de trap”. Beeld het je echt in, zie de omgeving en laat die voor je werken. De focus ligt dus niet op de verandering die je moet doorvoeren maar de handeling en de omgeving waar je je in beweegt.

    Zorg dat je dit nieuwe gedrag bewust doet voor een periode van 3 weken, daarna zal je merken dat het nieuwe gedrag meer en meer geautomatiseerd wordt, dat is het moment dat je 95% onbewuste systeem weer heel fijn voor je werkt, het nieuwe gedrag is automatisch geworden en kost daardoor ook minder moeite.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders