Quarantaine – vloek of zegen? - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Quarantaine – vloek of zegen?

Op deze vraag gaan mensen waarschijnlijk heel verschillend antwoorden. Wat je veel hoort is dat mensen het heel lastig vinden dat er nu weinig te doen is, dat je je vooral in en om het huis moet vermaken en dat dat saai en ongezellig is. Ook hoor je veel over eenzaamheid, iets dat natuurlijk nu heel goed naar voren kan komen.

Toch hoor je ook mensen voorzichtig zeggen dat het best ok is, even wat minder sociale verplichtingen, minder grote groepen en wat meer met het gezin of alleen contact met slechts een paar vrienden.

Tot wie behoor jij? Word je gek thuis omdat je je verveelt en reuring mist of feestjes? Of vind je het eigenlijk wel lekker, nu dat de agenda misschien wat leger is?

Grote kans dat als je je herkent in het eerste dat je een meer extraverte persoon bent. Extraverte personen laden op door sociale interactie, door gezelligheid, door mensen om zich heen. Introverte mensen laden op door tijd alleen door te brengen, in stilte, in de natuur.

Ongeveer een derde van de mensen zijn introvert, twee derde van de mensen zijn extravert. De wereld is dus doorgaans net iets meer ingericht op de extraverte mens. Behalve nu, nu is de wereld opeens meer ingericht naar introverte eigenschappen. Alles moet immers kleiner en meer thuis.

Het doet er niet zoveel toe tot welke groep je behoort, het één is uiteraard niet beter dan het ander. Het is wel handig om te weten hoe jij het beste jouw batterij oplaadt. Mis je in deze tijd enorm de sociale gelegenheden? Zoek dan die dingen op die je daar nu in kunnen helpen. Ik werd laatst uitgenodigd voor een popquiz waar duizenden mensen aan meedoen, elke zaterdagavond. Ja, het is nu online en nog altijd niet gezellig in de kroeg, maar het is in ieder geval een beetje in de richting.

Ben je juist meer introvert en merk je dat je nu, ondanks de quarantaine minder tijd hebt voor jezelf omdat je hele gezin ineens de hele tijd thuis en om je heen is, zorg dat je regelmatig alleen even gaat wandelen of desnoods een half uur in je eentje op de slaapkamer gaat zitten in stilte.

Introvert of extravert wordt vaak gezien als verlegen versus spontaan of uitbundig. Dat is het echter niet zozeer, het verschil zit hem dus vooral in hoe een ieder zijn batterij oplaadt, waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt.

Introverten dus door stilte en extraverten door sociale interactie. Zorg dus dat je voor jezelf een manier vindt om jouw batterij goed op te laden. Dan wordt deze quarantaine tijd een stuk makkelijker. Want ook al kan er gelukkig langzamerhand weer wat meer, weten waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt is altijd handig om te weten, niet alleen nu. Het belangrijkste is dat je jouw behoefte daar vervolgens zoveel mogelijk in volgt, dat maakt het leven, met of zonder quarantaine een stuk prettiger!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders