Er kunnen veel redenen zijn om je baan op te zeggen. En ook al kunnen er net zoveel redenen zijn om je baan te behouden, dit zijn vijf redenen waarom je echt NU je baan zou op moeten zeggen.
1. Je hebt geen plezier meer in je werk
Simpel en oh zo cruciaal. Je brengt best wat tijd door op je werk. En als het goed is kan je, naast brood op de plank, ook je ‘ei’ kwijt in je werk. Je zet jouw talenten en passies in en draagt bij aan iets dat je de moeite waard vindt. Zodra je geen plezier meer hebt in je baan, is het echt tijd om bij jezelf na te gaan of er niet een betere plek voor jou is, binnen of buiten de organisatie. Werkplezier is cruciaal, niet alleen omdat het gewoon leuk is om het naar je zin te hebben, geen plezier meer hebben in je werk brengt onrust, stress en dat is uiteindelijk niet gezond.
2. De mensen waarmee je werkt staan je tegen
Misschien is er iets veranderd of is dat altijd al lastig geweest. Je merkt meer en meer dat jij en de mensen waarmee je samen moet werken niet meer bij elkaar passen. Wat ook de aanleiding is, weet dat positieve relaties, ook op de werkvloer, enorm belangrijk zijn als het gaat om werkgeluk. Zijn die relaties onprettig, dan heeft dat direct negatieve gevolgen voor jouw werkgeluk.
3. De organisatie zit in een neerwaartse spiraal
Een organisatie in een neerwaartse spiraal kenmerkt zich door onzekerheid over werkzaamheden, wisselingen in het management, toenemend aantal zieken, financiële krapte en overleggen achter gesloten deuren. Misschien is er een grote reorganisatie geweest of juist aanstaande, misschien zijn er andere redenen waarom je je niet meer zeker voelt in je werk. De vraag is, wacht jij af tot je werkgever met maatregelen komt of zorg je dat je weer op een fijne plek terecht komt?
4. Je loopt continu op je tenen
Misschien vind je dat je alles moet kunnen. Maar het is niet haalbaar om steeds op je tenen te moeten lopen. Of het nu de inhoud van het werk is of de hoeveelheid werk betreft, als je steeds op je tenen loopt gaat dat uiteindelijk leiden tot gezondheids- of mentale problemen. Het is hét recept voor burn-out. En dat wil je kost wat kost voorkomen! Loop jij continu op je tenen? Ga zo snel mogelijk het gesprek aan en als je voelt dat dat geen optie is, vraag hulp (binnen of buiten de organisatie) en ga kijken naar iets anders.
5. Je wordt totaal niet uitgedaagd
Net zoals teveel uitdaging is te weinig uitdaging funest. Als je nooit wordt uitgedaagd, nooit om inzet op jouw volle kunnen wordt gevraagd en je je verveelt, dan verdwijnt het gevoel dat je een bijdrage levert als sneeuw voor de zon. Mensen willen meerwaarde hebben, zich nuttig voelen. Het hoeft niet altijd om grote dingen te gaan maar enig nut ervaren is belangrijk, dat geeft een gevoel van meerwaarde, je doet ertoe. Als dat verdwenen is omdat je niets meer te bieden hebt of niet meer gevraagd wordt iets te bieden, dan is het werkplezier snel verdwenen. Hoog tijd voor iets nieuws!
Misschien herken je je in één of meerdere van de bovenstaande redenen, misschien denk je ach het is maar voor een deel op mij van toepassing. Wees echter niet te makkelijk hierin, vaak is het ook de NEIGING OM JE KOP IN HET ZAND STEKEN ZODAT JE GEEN MOEILIJKE BESLISSINGEN HOEFT TE MAKEN. Maar geloof me, het is makkelijker om een nieuwe stap te zetten vanuit een situatie waarin je je nog enigszins oké voelt. Wacht niet tot je echt uitgeblust of zelfs burn-out raakt voor je een stap zet!