Kiezen op jouw manier - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Kiezen op jouw manier

Er zijn genoeg tips over hoe je kunt kiezen, wat helpt en wat niet. Maar niet iedereen kiest op dezelfde manier. Waar de één vooral stilte en reflectie nodig heeft, wil de ander uren tegen iemand aanpraten, samen klankborden en verschillende ideeën horen.

Heb jij een idee wat jij het prettigst vindt? Als jij voor een besluit staat, hoe ga jij dan te werk? Als je weet wat jij eigenlijk fijn vindt kan je jouw beslismoment ook veel meer inrichten naar wat voor jou het beste werkt.

Mij is het vaak gebeurt dat mensen om mij heen allerlei ideeën gaven over een keuze waar ik voor stond. Dat maakte mij enorm aan het twijfelen. Ik ging steeds minder en in een late fase dingen delen met mijn omgeving en ik dacht dat dat raar was. Maar inmiddels weet ik beter, ik vertrouw mijn eigen instinct veel meer en als ik een besluit heb genomen weet ik van mijzelf dat ik echt wel alle opties zorgvuldig heb afgewogen.

Heel anders dan een vriendin in mijn omgeving. Zij vindt het juist veel prettiger om haar overwegingen met anderen te bespreken en samen tegen het licht te houden. Prima, dat moet ze dan juist dus ook lekker doen, ik geloof echt dat je het jezelf altijd zo makkelijk mogelijk moet maken, dat maakt het leven sowieso een stuk leuker en lichter nietwaar?

Als je graag deelt, een ook voor degenen die dat in een later stadium doen, bedenk ook goed met wie je jouw keuzes wil bespreken. Van wie vind je de mening echt waardevol, wie vertrouw je om goed te weten wat ook goed voor jou is. Dat lijkt misschien logisch maar juist de mensen die je misschien het eerste vraagt, bijvoorbeeld jouw partner, broer/zus of ouders, juist zij kunnen ook andere motieven hebben. Vaak willen juist de mensen die het meeste om je geven dat je niet teveel nieuwe dingen gaat ondernemen, vaak gebeurt dat vrij onbewust, dat ze niet staan te springen als jij een nieuw idee aan hen voorlegt.

Bijvoorbeeld als je op reis wilt, wilt verhuizen of een nieuwe baan gaat zoeken. Juist de mensen in je omgeving kunnen soms vanuit een angst en zorg voor jou negatief reageren. “Zou je dat nu wel doen?” Dat is uit liefde, daar kan je vanuit gaan. Maar je hoeft er niet naar te luisteren. Kies dus ook als je dingen aan anderen voor wilt leggen bewust wie je in welke fase van jouw keuze betrekt. Uiteindelijk maakt dat jouw proces makkelijker en het voorkomt ook dat je spijt krijgt van jouw keuze omdat je teveel rekening hebt gehouden met de zorgen of mening van anderen.

Sta jij voor een keuze in loopbaan of leven maar kom je niet verder?
Kijk dan eens op www.vitamaz.nl voor het programma Meer Leven in je Leven. Dat gaat 31 maart van start en je kunt nu nog net meedoen. Een 3 maanden programma met een kleine groep gelijkgestemden die toewerken naar hun volgende stap in leven en loopbaan.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders