Pauze! - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Pauze!

Als je de hele dag vooral in en om het huis bezig bent is er waarschijnlijk wel wat veranderd in je dagritme. Opeens heb je de hele dag je gezin om je heen (en zij jou 😉 ) of ben je juist heel veel alleen. De neiging kan dan zijn om de dag een beetje te laten gebeuren, je staat op, moet misschien nog werken vanaf je keukentafel of kinderen helpen met schoolwerk.
Waar je eerst een duidelijke routine had, is nu opeens alles anders.

Het klinkt aanvankelijk best lekker, iedereen thuis, je hoeft niet in de file en je kunt net een half uurtje langer in bed blijven liggen. Maar voor je het weet kabbelen de dagen een beetje voort zonder dat je weet wat je nu precies hebt gedaan, of je het nu heel druk hebt gehad of niet.

Mijn vraag aan jou, druk jij nog genoeg op pauze? Als in, heb je duidelijke werktijden ingevoerd voor jezelf? Of als je niet werkt, heb je voor jezelf bedacht wat je in ieder geval wel en niet wilt doen op een dag? En heb je dan in je dag ook duidelijke pauze momenten ingevoerd?

Super belangrijk als je kinderen om je heen hebt en je dus al snel de hele dag door beschikbaar bent voor je kroost. Kan je ook dan nog voldoende pauze pakken? Je kunt ook met nog vrij jonge kinderen best afspreken dat het nu 15 of 30 minuten (afhankelijke van de leeftijd) mama’s eigen tijd is. Zet een klok of maak iets zodat het voor iedereen duidelijk is en voer je eigen pauze tijd in. Bij de allerjongsten is dat misschien nog mogelijk maar die slapen waarschijnlijk nog. De kunst nu is om ook echt pauze te nemen, kies iets wat jij fijn vindt, waar jij van ontspant. Of dat nou een kop koffie en een boek of even je ogen dicht doen is, dat maakt niet uit, dat is helemaal aan jou. Het allerbelangrijkste is dat je niet aan het opruimen slaat of boodschappenlijstjes gaat maken. Het is PAUZE! Neem die dan ook.

Maar ook als je alleen bent is pauzetijd heel belangrijk. De mail blijft je aandacht roepen of misschien kabbelt je dag juist veel te veel voort zonder echt duidelijk doel. Bedenk wat je per dag in ieder geval wilt doen, plan dat in op momenten die jij wil en plan vervolgens ook tijd in voor jouw pauzetijd. Misschien een blokje om buiten, even dansen op muziek of languit op de bank. Kies een moment en neem het ervan.

Door iets bewuster te kiezen hoe je wilt dat jouw dag eruit ziet zul je merken dat je een veel fijner en meer tevreden gevoel je overhoudt aan deze, soms wat routineloze dagen. Al geldt dit eigenlijk altijd, niet zo zeer nu in tijden van Corona; op het moment dat je duidelijker kiest hoe je jouw leven, ook de alledaagse dingen, wilt inrichten, dan is het makkelijker om dat te realiseren. En daar krijg je dan weer een heerlijk voldaan gevoel van!

Ik ben benieuwd, hoe vul jij jouw pauzetijd in? Wat zijn tips om dat voor elkaar te krijgen? (Bijvoorbeeld afspraken met je kinderen maar zeker ook afspraken die je maakt met jezelf.) Laat het weten zodat we elkaar op goede ideeën kunnen brengen!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders