Zoeken
Sluit dit tabje

Waar is dit probleem een oplossing voor?

Waar is dit probleem een oplossing voor? Een kernvraag in de opleiding Systemisch Interveniëren die ik onlangs deed. En wat een mooie vraag en een andere manier om naar problemen te kijken.

Ik vraag het vaak aan mijn coachklanten: wat is er goed aan jouw probleem? Je zult begrijpen dat ik nogal eens een heel vragende of soms beledigde blik terug krijg. “Het istoch een probleem? Daar is HELEMAAL niets goeds aan!!”

En toch is het zo; een probleem dat niet wordt opgelost of steeds weer terugkomt geeft iets aan, het helpt jou of de situatie. Of dat nu afleiding is, iets verbergen, dat het om aandacht gaat of om iets wat moeilijk is te kunnen afdekken. Er is een reden dat het probleem in stand blijft.

Je ziet het bij kinderen die weten dat ze aandacht krijgen als ze boos of driftig worden. Het probleem is de driftbui met een boos kind en gefrustreerde ouder. Dit kan echter heel goed een oplossing zijn voor iets anders: de behoefte van het kind dat aandacht wil van de ouder.

En bij volwassenen is dat niet anders, zij het vaak iets subtieler/ meer verborgen. Flink drinken voorkomt dat er moeilijke dingen herinnert worden. Je overal mee bemoeien helpt om de controle te houden. Altijd maar voor anderen zorgen haalt de focus van jezelf af of genereert juist veel dankbaarheid en vleierij.

In veel gevallen is er niet zoveel aan de hand, we doen allemaal wel eens iets om waardering en aandacht te krijgen, ik denk dat dat zelfs behoorlijk essentieel is bij het ontwikkelen van je persoonlijke drijfveren en bij wat je vanuit je jeugd hebt meegekregen over hoe je liefde krijgt. Maar als het een probleem wordt voor jezelf of voor anderen, dan is een onderzoek wel goed om te doen.

problem-solution1.jpgStel jezelf eens de vraag: Waar is mijn probleem eigenlijk een oplossing voor? Wat levert dit probleem mij op?

En geef eerlijk antwoord. Wat ontstaat er als jouw probleem er niet meer is en ben je daar wel of niet blij mee? Of zijn er anderen die liever zien dat jouw probleem blijft bestaan? Betaalt iemand een prijs als het probleem geen probleem meer is?

Ik ben benieuwd naar wat je ontdekt als je jezelf deze vragen stelt. En natuurlijk ook of je dan nog steeds gehecht bent aan je probleem of dat je inzichten hebt gekregen die je verder brengen en helpen het probleem los te laten.

Ik wens je een mooie en probleem-vrije dag!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders