Mijn grote teen - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Mijn grote teen

Stel, je stoot keihard je grote teen, echt hard, je weet wel, zo hard dat je van die rare geluiden maakt.

Doet op dat moment je hand ook zeer? Of je buik? Waarschijnlijk niet. En toch gaat alle focus uit naar je grote teen die zo verrekte veel pijn doet..

Als je echter behalve op je zere teen je ook zou focussen op de hand die prima voelt, dan zul je merken dat er meer is dan alleen pijn. En op het moment dat je dat ervaart, wordt de pijn in je teen acuut minder.

Zo werkt dat dus ook met gedachten en gevoelens. Soms kan je je heel druk maken, of ben je heel verdrietig over iets. Kan je ondanks dat echter ook ervaren dat er tegelijkertijd heel veel mooie dingen zijn? En heel veel dingen goed zijn?Ik heb het niet over het ontkennen of wegdrukken van narigheid, zeker niet, ook narigheid heeft een plek, en het is belangrijk om daar aandacht voor te hebben want dingen die je onder water probeert te drukken hebben de neiging om dan steeds zwaarder tegen te gaan drukken.

Maar waar het om gaat is dat je je in narigheid niet hoeft te verliezen, het is naar, verdrietig en rot maar zelfs in hele nare situaties zijn er dingen goed; Je hebt lieve vrienden of familie om je heen, je geniet van een mooie zonsondergang, je hebt een fijne plek om te wonen, enzovoort.
Vaak is er genoeg om dankbaar voor te zijn. Het enige dat je hoeft te doen is daar ook aandacht aan te geven. Een gevoel, een gedachte, een situatie is eigenlijk nooit 100% rot, hoe lastig dat soms ook is om te zien.
voeten

Misschien kan je de volgende keer als je je teen stoot je focussen op je adem. Wrijf een paar keer over je teen en focus je tegelijkertijd ook op je handen, je buik of je wangen en ontspan in het feit dat daar geen pijn zit maar ontspanning, een fijn gevoel of gewoon een neutraal gevoel.

 

Het is uiteraard niet alleen met fysieke pijn en je kunt ook echt oefenen om je focus te verbeteren. Begin bijvoorbeeld eens met één keer per dag aan jezelf te vragen:

–      Wat voelt vervelend in mijn lijf of in mijn leven?

–      Wat voelt fijn in mijn lijf of in mijn leven?


Je hoeft verder niets te doen, registreer beide antwoorden voor jezelf en laat het weer los.

Alleen al deze oefening zorgt ervoor dat je heel goed in staat bent om je focus te verleggen en je gewaar te worden van alles wat er is, zowel de moeilijke als de mooie dingen. En dat zal je in lastige situaties en bij pijn echt verlichting geven.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders