Winterslaap - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Winterslaap

Voel je het ook? Het is volop herfst, dat kunnen we niet ontkennen.
Wist je dat de ritmes van de seizoenen op veel meer vlakken te herkennen zijn, bijvoorbeeld ook binnen een maand en zelfs binnen één dag?

In het voorjaar is er altijd zo’n dag dat je iedereen opeens in de tuin bezig ziet, of met het wassen van de auto en het lappen van de ramen. Voor mij voelt die dag altijd als het moment dat iedereen zich afstoft na de winterslaap. Mensen kruipen uit hun holletje en komen het zonlicht inademen. Heerlijk! De voorjaarskriebels komen, er zit iets in de lucht, een belofte, onbekende avonturen, groeiende energie.
En dan de zomer, die brengt meestal wat luiheid met zich mee, het goede soort, het lekker ‘in het moment’ zijn en die nieuwe dingen die je in de lente aan voelde komen ook daadwerkelijk te ervaren.
En dan weer de herfst, als oogsttijd het moment om alles wat je in het voorjaar hebt klaargezet en in de zomer hebt ervaren, weer bij elkaar te rapen en een plekje te geven voor de winter die er aan komt.

Voor vrouwen is het duidelijker voelbaar dat er ook een soort seizoenen voelbaar zijn binnen hun maandelijkse cyclus en de letterlijke opbouw voor en na de eisprong. Maar iedereen kan dit merken; de nacht is de winterslaap, de ochtend met de belofte van een nieuwe dag de lente en de late ochtend en middag als zomer en tot slot de avond als de herfst.

Ga het maar eens na, wat is jouw ideale moment van de dag om te werken? Is dat de vroege ochtend of juist later op de dag? Iedereen heeft een eigen ritme maar je zult altijd merken dat er een opbouw en een afbouw zit in de energie die je hebt om taken op te pakken en beslissingen te nemen.

Het kan enorm helpen om wat meer inzicht te hebben in jouw natuurlijke ritme in de dag en maand. Veel van ons leven is namelijk automatisch ingevuld, ’s ochtends haast je je naar school of werk en in de avond zit je stil op de bank. Maar is dat eigenlijk wel hoe jouw persoonlijke ritme het beste werkt?
Niet iedereen is even productief op dezelfde momenten van de dag. En hoewel veel van het leven op een bepaalde manier is ingedeeld, er zijn steeds meer mogelijkheden om flexibel te werken en je eigen tijd in te delen. Misschien werk je in de zomer makkelijker lange dagen omdat er meer daglicht is, misschien ben je juist het scherpst in de avond.
Waarom zouden we onszelf deadlines opleggen op momenten dat we eigenlijk in onze winterslaap-periode zitten? Meestal werkt het je tegen of voel je je veel meer uitgeput als je doorwerkt op een moment dat jij eigenlijk niet in je lente of zomer energie zit.

Als jij jouw eigen werkdag en werkweek helemaal zelf zou kunnen indelen, wat zouden voor jou momenten zijn waarop je lekker aan de slag gaat? En wanneer is het tijd voor een winterslaap?

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders