Durf jij heel diep te kijken? - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Durf jij heel diep te kijken?

Stel, die ene collega, die moeder op het schoolplein of je schoonzus haalt elke keer het àllerslechtste in je naar boven. Je merkt dat je al boos bent voor je naar binnenloopt, nog voor hij of zij ook maar íets heeft gezegd en je bent er al klaar mee. ‘En terecht! Ik bedoel de vorige keer was het ook al helemaal misgelopen, geen wonder dat ik met hem of haar niets te maken wil hebben!!’ Afijn, je begrijpt wat ik bedoel denk ik.

Je kunt die persoon vermijden, werkt prima want waarom gedoe opzoeken niet waar? Of…, misschien ben je bereid tot een experiment?

Super! Neem dan nog eens die vreselijke persoon in gedachten, wat deed of zei diegene dat je enorm irriteerde of waar je enorm rot door voelde.

Probeer vervolgens de volgende vragen eens te beantwoorden. Oh en bovenal, probeer ze heeeeel eerlijk te beantwoorden.

Daar gaan we:

  1. Schrijf eens op wat je allemaal belachelijk/ stom/ moeilijk/ irritant vond aan diegene, neem de tijd en vooral ook geen blad voor de mond (no worries niemand hoeft het te lezen).
  2. Bedenk vervolgens wat dit met je deed, werd je boos, verdrietig, verontwaardigd, lacherig? Schrijf ook dat op. En noteer ook waar in je lijf je dit kon voelen, je buik, kaak, nek?

Ok, tot zover de specifieke situatie. Ben je bereid een stapje dieper te kijken?

  1. Kan je in de antwoorden die je onder 2 hebt gegeven iets vinden over iets dat je vooral pijnlijk vond? Voelde je je niet gehoord/ gezien/ gekleineerd? Wat was de trigger die onderjouw primaire reactie lag?

Als je tot hier bent gekomen, super! Je hebt vast al meer inzicht gekregen. Dan nu nóg een stapje dieper kijken:

  1. Is deze trigger van die persoon óf ben je hier eerder in je leven getriggerd? Werd je zo boos enkel om die persoon of misschien omdat de persoon weer dat ene pijnlijke punt in je aanraakte? En weet je wat dat pijnlijke punt is? Is dat een bepaalde overtuiging die je misschien over jezelf hebt?

Wow, dat is best diep he?

Ik trigger zelf bijvoorbeeld snel op hele vurige types die wel even zullen vertellen hoe het zit allemaal, dan schiet ik supersnel in mijn oude overtuiging van ‘wat weet ik nu helemaal’. En dit kan best wat weerstand oproepen richting het vurige type…

Ok en dan nu.. [tromgeroffel…] de laatste stap:

  1. Wat is nou de wens die hieronder verborgen zit? Wat irriteert je zo omdat je je tekort gedaan voelt of waarin voel je je niet gezien?

Als ik mijn eigen voorbeeld hier weer bij pak is het mijn wens om gezien te worden en serieus te worden genomen. Mijn eigen behoefte die gespiegeld wordt door bepaalde types die dat dus heel goed kunnen, zichzelf serieus nemen.

Ik houd ervan, deze inzichten.. ? En misschien heb in mijn voorbeeld hierboven ook nog een 6e stap gezien: Die laatste vraag is namelijk, dat wat de ander jou niet geeft, ben je het eigenlijk zelf die dat doet? Eh.., wat?

Om mijn voorbeeld weer even te nemen, is het werkelijk de ánder die mij niet serieus neemt of durf ik mezelf niet al te serieus te nemen? Ik denk het laatste. Ik geloof echt dat anderen vooral spiegels zijn over dingen die in jou gaande zijn.

Een reactie van de ander zegt vooral alles over de ander, andersom is het dus hetzelfde: jouw reactie gaat over jou, jouw behoefte, jouw pijn, jouw wens…

Zo, en dat allemaal in je (hopelijk ) vrije weekend.. Ik hoop dat dit je helpt de volgende keer als je weer op je werk bent, op dat schoolplein of bij je schoonzus!

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders