Moet je eigenlijk wel dromen? - VitaMaz
Zoeken
Sluit dit tabje

Moet je eigenlijk wel dromen?

Ik vraag mijn coachklanten vaak hun dromen te onderzoeken: waar droom je van?

Nu kreeg ik deze week een cadeautje van mijn fantastische collega Houkje. Ze gaf me een boekje waar ik hardop om moest lachen: Ga lekker zélf in je kracht staan van Japke Bouma, ken je haar NRC columns?

Het inspireerde me direct om mezelf eens diep in de ogen te kijken: Is het eerlijk om iedereen te vragen vooral te dromen en te fantaseren over hoe het mooier kan? Japke heeft misschien wel een punt als ze zegt dat het onzinnig is om iedereen maar te stimuleren steeds te blijven dromen.

Als ik eerlijk ben, ben ik liever een meedromer. Ik vind het vaak rot om een klant duidelijk te maken dat dromen prachtig zijn maar onmogelijk haalbaar als er geen actie aan verbonden is. Ik ben liever niet de confronterende realist. Maar als coach is dat onbelangrijk, mijn rol is doen wat de klant dient en dat is dus juist ook lastige dingen bespreken.

Hoe dan wel? Dromen is fantastisch maar bedenk ook dat als je écht wil dat een droom werkelijkheid wordt, er actie nodig is.

Hoe je weet of je een droom werkelijkheid wilt laten worden? Een eigen voorbeeld: ik droomde ervan gids te worden bij een reisorganisatie. Het leek me fantastisch om over de wereld te trekken en mensen mee op avontuur te nemen. Al die vrijheid, geen 9-17 of routine, geen hypotheek, heerlijk! Toen heb ik mezelf maar eens heel serieus genomen; als ik dat wil, dan moet ik het maar gaan regelen. Ik zocht organisaties die in aanmerking kwamen, keek naar voorwaarden en wat kon qua huis en baan en er stonden vooral veel stoplichten op groen..

Ik ging een stap verder en meldde me aan voor een sollicitatiegesprek. Ik had zelfs twee aanbevelingen op zak. Maar toen dat gepland stond kwamen er andere dingen naar boven. Wilde ik zo lang zo ver van mijn familie en vrienden zijn? Durfde ik wel in een truck te rijden langs bergen en steden? Past het me wel om non-stop tussen de mensen te zijn?

Er ontstond eindelijk een duidelijk verhaal, ik kón deze droom werkelijkheid maken, veel leek me prachtig, maar het was niet voldoende om alles ook echt op te geven voor deze droom. En daarmee blijft het dus dat, een heerlijke droom. Ok, helder.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders