Interpreteer jezelf gelukkig

Een tijd terug ging er zo’n foto door social media waarin je een jurk zowel als blauw-goud-kleurig kon zien als volledig wit. Vreemd toch? Dat je zoiets concreets als een beeld, een foto toch op verschillende manieren kan zien. Het geeft maar weer aan dat je hersenen vooral dit doen; interpreteren van informatie die binnenkomt. Is dat dan nog feitelijke informatie? Nou niet echt dus. Op basis van kennis en ervaringen uit het verleden maken je hersenen een indeling. En eigenlijk doen we dat dus met alles.

 

Het interessante gebeurt als je je dit vooral beseft, dat je dus altijd interpreteert. En dat er maar weinig feitelijk is. Bijvoorbeeld die ene collega ie altijd zo hard tikt op haar toetsenbord, dat is jouw interpretatie van geluid en van alles wat jij misschien irritant vindt of opvalt. Maar is het feitelijk waar? Nou feitelijk is dat er geluid is. Of het een irritant geluid is, dat is natuurlijk maar hoe eenieder dat ervaart, interpreteert.

 

Dit is wel duidelijk denk ik. Maar wat het je brengt als je steeds beter het onderscheid leert maken is dat je jezelf beter leert kennen. Jij vindt iets irritant? Vraag jezelf eens af waarom dat zo is. Misschien heb je behoefte aan meer stilte of gewoon een goede koptelefoon zodat jij je kunt afsluiten. Misschien vind je veel meer dingen irritant aan je werk omdat je gewoon eigenlijk niet meer op je plek zit daar.

 

Besef jezelf dat jouw ervaringen, jouw ideeën en observaties in de meeste gevallen interpretaties zijn van jouzelf en je krijgt meteen veel meer inzicht in jouw behoeften, struikelblokken en ook in jouw kracht.

 

Het kan net zo goed zijn dat jij de wereld heel mooi en goed ervaart, daar is weinig feitelijk aan maar heeft enorme invloed over hoe jij jouw leven beleeft. Een eigen voorbeeld; mijn buren hebben onlangs allerlei camera’s opgehangen omdat hen dat een veiliger gevoel geeft. Ik daarentegen voel me juist minder vrij. Niet omdat ik het nu zo erg vind dat ik op beeld sta als ik mijn boodschappen naar binnen sleep. Maar omdat ik de wereld als veilig ervaar en ik kies er ook voor om zo naar de wereld te kijken. Camera’s rond mijn woning geven mij het idee dat ik kennelijk in een onveilige omgeving woon die bewaakt moet worden. Maar ook dat is een betekenis die ik er aan heb gegeven. In de eerste instantie voelde ik irritatie over deze wens van mijn buren “wat een onzin, alsof we in een sloppenwijk in India wonen of zo”.

Maar toen bedacht ik mij dat ook dit een interpretatie was die ik gaf aan deze situatie: een camera ophangen betekent in mijn hoofd mij juist onveilig voelen. Toen ik mij besefte dat ik zelf die betekenis er aan gaf, kon ik het ook omdraaien. Ik hoefde er in dit geval geen betekenis aan te geven. De camera hangt er, dat is een feit. Maar ik hoef mij er niet veiliger of onveiliger door te voelen, dat is maar net welke betekenis is geef aan de camera.

 

Kortom weet dat je eigenlijk alles interpreteert én dat je dus ook kunt kiezen welke betekenis je aan dingen geeft. Ik zou zeggen, als je dan toch kunt kiezen, kies dan lekker voor dat wat je het fijnste gevoel geeft.

Meer blogs

Scroll naar top
VitaMaz draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders